Clubs Overview

Interfreight ANTWERP VT

De Antwerp Ladies werden nog maar pas in 2016 opgericht maar in recordtijd bewees het team dat het thuishoort op het hoogste niveau. Vorig jaar maakten Cristina Moga en co zelfs hun Europese debuut in de CEV Challenge Cup. 
In 2016 dwongen de vrouwen van Mortsel VC de promotie af naar de Liga A. Het team splitste zich af van de club en met een nieuw stamnummer waren de Antwerp Ladies geboren. In het seizoen 2016-2017 debuteerde het team onder leiding van coach Cristina Moga in de hoogste klasse. 
De Ladies deden het vanaf het begin meteen goed. In het tweede seizoen eindigden Cristina Moga en co zesde in de reguliere competitie en veroverden ze via de play-offs een Europees ticket. Het vorige seizoen was het derde seizoen van de dames op het hoogste niveau. Het zeer jonge team kende een rustig competitieseizoen en deed het goed in de Beker van België waar het strandde in de halve finales.
Het hoogtepunt van Interfreight Antwerp VT tot dusver was ongetwijfeld het Europese debuut in november 2018. In een goed gevulde Arenahal namen de Ladies het op tegen het Finse Pölkky Kuusamo. Het werd een debuut in stijl, want de Ladies wonnen met 3-2 in de CEV Challenge Cup. Een 3-1-verlies in Finland maakte een einde aan het Europese avontuur van de Ladies. In de competitie 2018-2019 eindigden Cristina Moga en haar team opnieuw zesde en deden het zeer goed in de play-offs. Uiteindelijk grepen de Antwerp Ladies net naast een nieuw Europees ticket. Dit seizoen wordt het vierde seizoen in de Liga A voor de Antwerp Ladies. Het wordt uitkijken of de mooie lijn van de afgelopen jaren ook dit jaar wordt doorgetrokken. 


Asterix AVO BEVEREN

Asterix Kieldrecht werd in 1969 opgericht,  en vierde dus eerder dit jaar haar 50 jarig bestaan. In 2016 fusioneerde Asterix met de buren van AVO Melsele. In 2018 werd de splinternieuwe topsporthal De Klapper in Beveren de nieuwe thuisbasis van de Liga ploeg. Asterix Avo telt in totaal 22 ploegen, allemaal dames, die spelen in verschillende deelgemeenten van Beveren.
Asterix Avo stelt zich als missie het verzekeren van een kwalitatief, hoogstaand aanbod van volleybalmogelijkheden voor dames en meisjes en dit voor ieder niveau, in een aangename en respectvolle sfeer
Asterix Avo is een club waarvan de nationale & internationale uitstraling steunt op het LIGA A team, waarmee we steeds willen meedraaien aan de top.
Tegelijkertijd breidt de jeugdwerking zich verder uit over alle deelgemeenten van Groot-Beveren, om zo een garantie te bieden voor de toekomst. Asterix Avo biedt jongeren namelijk graag de kans om zich op sportief vlak zo goed mogelijk te ontwikkelen binnen de juist omkadering.
Onze waarden steunen op drie pijlers: opleiding, prestaties, gezellige sfeer Het evenwicht tussen deze drie pijlers kan in elke ploeg anders liggen.

  • Opleiding: continu verbetering, zowel op individueel als collectief niveau
  • Prestaties: altijd met een winnersmentaliteit op het veld staan
  • Gezellige sfeer: sportbeoefening moet leuk blijven

Asterix Avo tolereert ook geen enkele vorm van discriminatie, noch op basis van kleur, ras, geloof of geaardheid, ….
In 1990 promoveerde Asterix naar de toenmalige ereklasse, en sindsdien is de club onafgebroken actief op het hoogste niveau. De prijzenkast is ondertussen gevuld met 15 Belgische bekers, 13 landstitels, en één Europabeker.
Asterix Avo wil graag verder bouwen op het succes van de laatste jaren. Dit wil men doen door de kwaliteit binnen de club steeds te behouden om zo in staat te zijn attractief volleybal te blijven brengen, en dit op alle niveaus. Onze jeugdwerking en het ontwikkelen van jonge talenten zijn dan ook zeer belangrijke activiteiten binnen onze club.
Asterix Avo engageert zich ook om zijn werking ten dienste te stellen van de Belgische nationale ploegen.
Asterix Avo onderhoudt een constructieve relatie met al zijn stakeholders: supporters, sponsors, medewerkers, coaches, speelsters, pers, overheid en bondsinstanties.
De verdere uitbouw van Asterix Avo is bovendien onderbouwd door een financieel gezonde lange termijn visie.
Het maatschappelijk engagement van Asterix Avo reikt ook verder dan volleybal, maar omvat ook regelmatige deelname aan en ondersteunen van activiteiten met een goed doel.


VDK GENT Damesvolley

Het huidige VDK Gent Damesvolley is ontstaan in de periode 1990-1998 door opeenvolgende fusies van 6 Gentse volleybalclubs.
Sinds 1995 speelt het fanionteam onafgebroken in Ereklasse, nu Liga A. In 2012-2013 werd VDK Gent landskampioen en in 2009 werd de Beker van België veroverd. De ploeg nam al 14 keer deel aan een van de Europese competities, één keer zelfs aan de Champions League. Het beste resultaat werd behaald in de Challenge Cup: uitgeschakeld in de halve finale door Baku.
Naast het fanionteam zijn er nog 3 seniorenploegen (Liga B , 1 en 2 Prov.) en 11 jeugdploegen actief. Elk jaar brengen deze ploegen een flink aantal titels en bekers mee naar huis.
VDK Gent heeft ook een aantal initiatiegroepen in verschillende deelgemeentes van Gent en omstreken.
Sinds kort speelt VDK Gent zijn thuiswedstrijden in de gloednieuwe Edugo-arena, waar speelsters en toeschouwers kunnen genieten van alle comfort.


TCHALOU Volley

Tchalou volley, c'est l'union de petites communes du Hainaut: Thuillies et Chapelle-Lez-Herlaimont. Deux clubs "historiques" (plus de 60 années d'existence) qui ont uni leurs destinées pour devenir une des meilleures écoles de formation du pays.
Tchalou a l'honneur d'évoluer en ligue A depuis une saison. Cette  saison 2020-2021 constitue une apothéose en termes de représentation : nous sommes les seuls à posséder une équipe évoluant en ligue A, nationale 1 et nationale 2. Unique en Belgique et surtout une récompense formidable pour un staff technique fidèle et passionné.
Tchalou volley est aussi une Académie : 5 autres équipes évoluent dans les championnats seniors avec une moyenne d'âge très basse. Cette jeunesse ambitieuse et conquérante s'entraîne de 8 à 14h / semaine ; c'est l'ADN du club : la formation au service de la culture de l'effort, du respect de soi et des autres. 
Tchalou volley, c'est aussi un palmarès : nous sommes terriblement fiers de nos neuf titres de champions de Belgique jeunes, titres qui s'échelonnent sur plusieurs générations et  ont été obtenus dans toutes les catégories d'âge.
Cette saison, les filles d'Ugo Blairon, leur coach emblématique, aura à coeur de bousculer les pronostics, de proposer un jeu attrayant et enthousiaste.
Nous voulons faire de la Shape N Go Arena, une salle où tout le monde a envie de venir, de jouer, de se battre pour offrir au nombreux public un spectacle généreux  et fédérateur. 
Plus de 200 jeunes filles sont derrière notre équipe fanion : c'est notre force, notre fierté.. Volley Saturnus Michelbeke

De club werd opgericht in 1967 door Herman De Croo, Marcel Thomas en Marc De Vos. Met een mannenploeg werd er gespeeld op het dorpsplein op klinkers. In 1970 verhuisden we naar een asfaltterrein aan de gemeenteschool,  uiteraard in open lucht. In 1973 kwam er een damesploeg.
In 1978 werd met eigen middelen een sportzaal gebouwd. Omdat beide ploegen kampioen speelden en promoveerden moest er in een zaal gespeeld worden. Met wisselend succes en eigen jeugdspelers ging men naar de jaren 90. De aanleg van een sportvloer zorgde voor promotie naar divisie met mannen en vrouwen in 1994. Van toen af werd alleen nog naar boven gekeken en was de opgang niet te remmen.
Door 3 opeenvolgende kampioentitels kwamen de dames in ereklasse. De mannen bleven niet achter en ook zij gingen naar 1ste nationale in 2005. Inmiddels waren de zaalvoorschriften strenger geworden en was een nieuwe zaal nodig. In de Brakelse sporthal spelen was om diverse redenen uitgesloten en dus werd de huidige zaal gebouwd. Karel Van Den Berge, Sonia Van Cauwenberghe, Eric Matton en Herman De Croo waren samen met andere bestuurders de drijvende kracht achter deze stunt. Voor een dorp met 1000 inwoners met 2 ploegen op het hoogste niveau spelen was financieel echter niet mogelijk en daarom moest de mannenploeg in 2006 met een 5de plaats in 1ste nationale stoppen. Met spijt in het hart van velen. Sedert dan speelt de damesploeg een voorname rol in ereklasse en liga A. In 2014 moest men even naar de liga B, maar onmiddellijk volgde met de titel de terugkeer. In 2014 was er echter een hoogtepunt met de bekerfinale in de Lotto arena. Michelbeke versus Kieldrecht. Die stunt werd in februari 2019 herhaald in het Antwerpse sportpaleis toen nipt verloren werd van Oostende. Met nog 2 damesploegen in provinciale en verschillende jeugdploegen doet Saturnus het goed.  Een zoektocht naar medewerkers en bestuursleden gaat door.


Hermes Rekkenshop OOSTENDE

Hermes Volley Oostende is één van de oudste Belgische volleybalclubs die nog “in leven” is.  De groen-gele kustclub werd al opgericht in 1955 met stamnummer 116.  In de voorbije 64 jaar bleef Hermes zelfstandig bestaan zonder ook maar één fusie.  Hermes begon in 1955 met enkel maar een herenploeg.  In 1962 kwam er een damesploeg bij.  Daarna verdwenen de mannen uit Hermes en werd enkel verder gewerkt met damesploegen.  Van 1971 t.e.m. 1980 zorgden de groengeeltjes voor een unicum : nl. 10 landstitels op rij.  In de jaren ’80 werd de teller op 13 landstitels, 5 Belgische bekers en 48 Europese wedstrijden gebracht.  De meest succesvolle trainers in die periode waren ongetwijfeld Jean Gyselen en Johan Lozie.  In 1992 zat Hermes bijna zonder centen en werd de drastische beslissing genomen om de ereklasseploeg op te doeken en opnieuw te starten in tweede provinciale met de tweede ploeg.  Hermes degradeerde meteen naar derde provinciale in 1993, toen de laagste reeks in West-Vlaanderen.  Vanaf dan ging het steeds weer hogerop, zowel kwantitatief (het aantal jeugdploegen nam steeds maar toe) als kwalitatief (van de laagste reeks naar de hoogste reeks).  Toenmalig secretaris Filip Rossel (secretaris van 1990 t.e.m. 2013) haalde in 2002 Philippe Develter binnen als nieuwe voorzitter.  Die “transfer” was ongetwijfeld de meest succesvolle uit de clubgeschiedenis.  Hij sleurde Hermes vanuit eerste provinciale naar Liga A.  Oostende speelde kampioen in eerste provinciale in 2004 en er volgden nog drie promoties tot Hermes in 2008 opnieuw (na een afwezigheid van 16 jaar) in Liga A belandde.  Inmiddels was Hermes ook al verhuisd van het stedelijk sportcentrum De Koninklijke Stallingen naar de Mr. V Arena in 2006.  In datzelfde jaar begon Hermes ook met een mannenafdeling in derde provinciale heren en bij de jeugd.  Die promoveerde in geen tijd naar eerste nationale, maar lang duurde het liedje niet.  De tweede damesploeg speelde toen immers al in Liga B en met drie nationaal spelende ploegen was het financiële plaatje een groot probleem geworden.  De herenploeg en later ook de tweede damesploeg werden opgedoekt en inmiddels heeft Hermes bij de mannen enkel nog een ploeg actief in eerste provinciale.
Anno 2019 telt Hermes vier seniorenploegen (liga A dames, tweede provinciale dames, vierde provinciale dames en eerste provinciale heren) en elf jeugdploegen, samen goed voor zo’n 150-tal spelende leden, hoofdzakelijk dames en meisjes.  Op 10 februari 2019 veroverde Hermes (na 36 jaar !) haar zesde Belgische beker na een 3-1 zege tegen Michelbeke in het Antwerpse Sportpaleis.  Hermes beëindigde dat heel succesvolle seizoen 2018-2019 als vice-landskampioen na een playoff-finalereeks tegen Asterix Avo Beveren.  Op het palmares van de enige Oostendse volleybalclub prijken nu inmiddels al 13 landstitels, 6 Belgische bekers en 74 Europese wedstrijden.  In 2018 bereikte Hermes de kwartfinale van de Europese Challenge Cup waar de latere finalist Bursa uit Turkije te sterk bleek.  De ambitieuze Philippe Develter is inmiddels al 17 jaar voorzitter en runt zijn volleybalclub op een voortreffelijke wijze.


VC OUDEGEM

VC Oudegem is in de eerste plaats een familieclub waar een gezellige en gemoedelijke sfeer heerst maar gekoppeld aan een gezonde sportieve ambitie.
Sinds onze intrede in de hoogste afdeling van het damesvolleybal zijn we er steeds in geslaagd om mooie resultaten neer te zetten (zie palmares).
Enkele jaren geleden besloten we om onze sportieve werking nog meer te professionaliseren. Daardoor werd het mogelijk om een 20-uren trainingspakket aan te bieden aan (meestal jonge) beloftevolle speelsters onder leiding van club-icoon Sacha Koulberg (13 jaar actief binnen onze club).
Van dit project hebben we de afgelopen jaren de vruchten geplukt en dit smaakte naar meer.
Om nog verdere stappen te zetten trokken wij een nieuwe trainster aan, namelijk Fien Callens (ex Oudegem-speelster). Fien is het type trainer waar wij naar op zoek waren, met haar ervaring als federatietrainer en als bondscoach bij de nationale juniores past zij immers perfect binnen de filosofie van VCO. Met dit VCO 2.0, waar de gemiddelde leeftijd van dames A amper 21 jaar is, willen we een succesverhaal schrijven op lange termijn, geduld en hard werken zijn daar de sleutelelementen voor.