Waarom schrijft Asterix wel in voor Europa ?


We kregen volgende reactie van Asterix AVO Beveren op het nieuws dat zij de enige damesploeg zijn die inschreven voor de Europese Cups.


Wij bij Asterix Avo weten ook dat er vele onzekerheden zijn, maar dat is niet enkel zo voor de Europese competitie. Dezelfde opmerkingen kan men maken voor de nationale competitie

  • Ook daar zijn wedstrijden met publiek onzeker ( beperkt aantal of helemaal geen ?)
  • Ook in België kan het zijn dat er (zoals nu in de provincie Antwerpen) bepaalde ploegen niet mogen trainen of spelen.
  • Ook hier kan het zijn dat een speelster of staflid in quarantaine zal moeten gaan ( we zijn geen professionele bubbel, en iedereen heeft daarnaast nog een bubbel met private contacten)    

We weten ook dat een Europese campagne voor het damesvolley in België verlieslatend is. We spelen reeds 25 jaar bijna ononderbroken mee in deze competitie. België is nu eenmaal (nog ?) geen topsportland, en supporters van de bezoekende ploeg zijn met maximaal 20 personen..  Maar deelnemen is een keuze van de ploeg op zich, met typische consequenties. Die hebben in se niks met corona te maken. Natuurlijk maakt het onzekere Coronatijdperk het niet gemakkelijker, maar moeilijk gaat ook!  
We weten ook dat alle ploegen een moeilijk jaar tegemoet gaan, ook wij zijn geen uitzondering, en welke sprongen corona nog gaat maken en hoe verhakkeld de competitie gaat zijn weet nu niemand. Maar angst is nooit de goede raadgever. Ofwel legt men alles een jaar stil ofwel probeert men er het beste van te maken.
Het vraagt nu een creatieve visie te ontwikkelen voor (top)sport op langere termijn, zowel in als na de coronatijd.  
Iedereen heeft zijn verantwoordelijkheden.  

  1. Het zijn de federaties die de competities organiseren die er voor moeten zorgen dat alles veilig kunnen doorgaan, en het is aan hen om de competitievorm creatief en flexibel te maken. De ploegen kunnen enkel de reglementen opvolgen. Indien er voor meerkosten wordt gezorgd zal er over gepraat moeten worden. 
  2. Ook ploegen hebben een verantwoordelijkheid:
  • Het is noodzakelijk voor een evolutie van een speelster om met verschillende stijlen van het spel geconfronteerd te worden. Dit kan niet op nationaal niveau en dus is Europees spelen een grote meerwaarde.
  • Alle speelsters vinden Europese wedstrijden een éénmalige belevenis.
  • Drie dagen samenzijn creëren vanzelf een groepsgevoel, wat belangrijk is voor een teamsport als volleybal
  • Niet enkel de ploegen krijgen een Europese status, maar we vertegenwoordigen ook het Belgisch vrouwen volleybal internationaal. We hebben nu 5 Europese plaatsen, het was ooit anders. Ook daar spelen resultaten en deelnames mee in het verdelen van die plaatsen.  
  • Niettegenstaande we alle afspraken met speelsters gemaakt hebben voor de crisis trachten we toch ons gegeven woord te houden en willen we onze geloofwaardigheid behouden, hoe lastig het ook kan worden... samen met de speelsters staf sponsors en supporters zullen we als één groep ( sommige noemen het familie) dienen aan te pakken. Of we zullen slagen weet nu niemand, maar het niet proberen is geen optie.  

Voorspellers kunnen enkel achteraf zeggen dat ze gelijk hebben, maar dat is dan wel achteraf …  

Frank Thieleman
PR van Asterix Avo 


Written by: Leo Bergmans
Date posted: 8/5/2020
#Reads: 765

Return